top of page

Posjeta CSEC-a Centru za odgovor na računarsko bezbjednosne incidente Crne Gore – CIRT.ME

Updated: Jul 13, 2023

Predstavnici CSEC-a boravili su u radnoj posjeti Centru za odgovor na računarsko bezbjednosne incidente Crne Gore – CIRT.ME (Computer Incident Response Team).


Cilj posjete bio je jačanje regionalne saradnje i upoznavanje sa funkcionisanjem i načinom rada CIRT-a kao i razmjena iskustava odnosno dobre prakse u oblasti sajber bezbjednosti. U sklopu posjete održani su radni sastanci na kojima su nas kolege iz CIRT-a upoznali sa normativnim i instutucionalnim modelom sajber bezbjednosti kao i aktuelnom praksom i koordinacijom sajber incidenata u cilju zajedničkog očuvanja bezbjednog sajber prostora Crne Gore. Takođe, prezentovali su i aktivnosti usmjerene na jačanje saradnje na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.


Imajući u vidu sajber napade koji su se dogodili tokom prošle godine, realizovana je i posjeta Skupštini Crne Gore, gdje je održan sastanak sa predstavnicima Odsjeka za informaciono-komunikacione tehnologije. Predstavnici skupštinskog IT sektora upoznali su nas sa procedurama koje su primjenjivali prije i nakon sajber incidenta. Budući da sistem niti u jednom trenutku nije bio u oflajn režimu rada i da je u rekordnom roku infrastruktura oporavljena, zajednički je konstatovano da je primjena standarda i poštovanje procedura, kao i brzi protok i razmjena informacija od krucijalnog značaja za sprečavanje incidenata.


Kao zaključak posjete dogovoreno je da se u narednom periodu sprovedu zajedničke aktivnosti u cilju jačanja tehničkih i kadrovskih kapaciteta na polju informacione i sajber bezbjednosti.


10 views0 comments

Комментарии


bottom of page