top of page

Studenti ETF-a Sarajevo idu u London - završen je Security Excellence HackathonStudenti Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu osvojili su prvo mjesto na Security Excellence Hackathonu, održanom ovog vikenda. Emina Zolota, Dženana Terzić i Nadir Karaman činili su tim „Pivot“, koji je pokazao najbolje rezultate. Osvojili su učešće na prestižnom Infosecurity Europe 2024 u Londonu, uz pokrivene sve troškove puta, smještaja i vize.


Studentica Emina Zolota je uz oduševljenje kazala da su prezadovoljni pobjedom i da je bilo veoma izazovno. „Ovo je prvi hackathon na kojem smo imali dio o securityju, to nas je iznenadilo, bilo je drugačije nego na ranijim. Cyber security je jako bitan, o njemu trebamo više učiti, jer je za nas to presudno. Sve što mi napravimo u budućnosti, neće biti kompletno bez toga“, dodala je Emina.

Drugo mjesto osvojila je ekipa „Nule i jedinice“ s Internacionalnog Burč univerziteta, koju čine Edim Hadžić i Ajdin Garibović. Treće mjesto pripalo je timu „Tux“ s Internacionalne poslovno-informacione akademije Tuzla, koji čine Erna Jatić, Feđa Jovanović, Edin Čičkušič i Amer Uljić. Ekipa „Nule i jedinice“ osvojila je odlazak na NetWork konferenciju u Neum, dok je tim „Tux“ dobio Microsoft tehnički kurs.


Stručni žiri odlučio je dodijeliti i posebnu nagradu za najbolji timsku duh, koja je pripala ekipi „EdgeLords“ sa ETF-a Sarajevo. Ahmed Softić, Adel Dervić, Harun Goralija i Belmin Durmo pokazali su izvanredno zajedništvo i podršku tokom takmičenja.


Direktor CSEC-a, Predrag Puharić kazao je da Security Excellence Hackathon nije samo takmičenje, već i prilika za edukaciju i promociju etičkog hakiranja. „Vidjeti entuzijazam i angažman mladih ljudi u oblasti cyber sigurnosti je ohrabrujuće. Ovaj događaj je prilika za izgradnju veza, razmjenu ideja i stvaranje novih perspektiva“, istaknuo je Puharić.


Događaj koji se održao ovog vikenda u Dječijoj kući Novo Sarajevo okupio je gotovo pedeset studenata i studentica iz cijele Bosne i Hercegovine. Hackathon je obuhvatao takmičarske segmente kao što su Capture the Flag (CTF) i Hack the Box (HTB), gdje su učesnici_e imali priliku testirati svoje vještine u rješavanju sigurnosnih izazova. Također, timovi su se takmičili u Security by Design Challengeu, izazovu koji podrazumijeva izgradnju sigurnih aplikacija i sistema.

Osim takmičarskog, Security Excellence Hackathon sastojao se i od edukativnog dijela, koji se realizirao putem predavanja i panela. Njih su vodili stručnjaci_kinje iz oblasti cyber sigurnosti iz cijele Evrope.


Andrew Le Grice iz Britanske ambasade Sarajevo na otvaranju je kazao da dvodnevni Hackathon pruža priliku njegovim učesnicima da pokažu vlastite vještine, nauče nove tehnike i sarađuju s drugima koji dijele ista interesovanja. „To se ne odnosi samo na entuzijaste i stručnjake, u informacijskom dobu svi moramo zaštiti sebe od cyber prijetnji. Centar za izvrsnost u cyber sigurnosti može nam pomoći u tome u Bosni i Hercegovini“, istaknuo je Le Grice.


Security Excellence Hackathon predstavlja značajan događaj u oblasti cyber sigurnosti, pružajući platformu za razvoj vještina, testiranje znanja i promociju etičkog hakiranja. Događaj je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a organiziran je u partnerstvu sa kompanijom Logosoft, Verlab Insitutom i ITS4Health digitalnim inovacijskim hubom.
12 views0 comments

Comentarios


bottom of page