top of page

Program mentorstva za žene u cyber sigurnosti

Updated: Feb 26
Cilj programa:


Program mentorstva za žene u cyber prostoru trajat će 4 (četiri) mjeseca i dizajniran je kao strateška inicijativa za rješavanje nedovoljne zastupljenosti žena u području cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Kreiranjem strukturiranog okruženja za dijeljenje znanja i mentorstva, program ima za cilj poticanje rasta, osnaživanja i stvaranja prilika za žene u Bosni i Hercegovini koje žele napredovati ili započeti svoje karijere u području cyber sigurnosti.


Dodatno, cilj je stvoriti zajednicu multidisciplinarnih mentija zainteresiranih za područje cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Po završetku mentorstva, mentiji će postati dio #WomenInCybersecurity klastera u Bosni i Hercegovini, pružajući im mogućnost da ostanu povezani s područjem i dalje razvijaju svoje karijere u cyber sigurnosti. Ovaj klaster, vođen od strane Cyber Security Excellence Centre (CSEC), služit će kao podržavajuća mreža koja potiče kontinuiranu suradnju i profesionalni razvoj unutar područja cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Kratkoročni cilj programa:


Cilj programa mentorstva je pružiti ženama u Bosni i Hercegovini priliku da uče od iskusnih stručnjaka u području kibernetičke sigurnosti te razvijaju vještine i znanje potrebne za uspjeh u svojim karijerama.


Ključne komponente programa mentorstva


Personalizirano povezivanje mentora i mentija:

Mentiji će biti upareni s mentorima na temelju specifičnih karijernih ciljeva, interesa i željenih vještina. Ovakav prilagođeni pristup osigurava da svaki pojedinačni mentij dobije najrelevantnije savjete i smjernice.


Radionice za razvoj vještina

Ove radionice, koje vode lokalni, regionalni i/ili međunarodni stručnjaci iz industrije, pružit će mentijima praktičnu obuku iz različitih disciplina cyber sigurnosti, od etičkog hakiranja do sigurnosti mreža.


Mogućnosti umrežavanja

Organizirat će se posebni događaji za umrežavanje (online ili uživo) kako bi mentiji imali priliku povezati se s drugim stručnjacima u području, time proširujući svoju profesionalnu mrežu.


Vođenje karijere i savjetovanje

Osim tehničkog znanja, mentiji će dobiti smjernice za izgradnju snažnog profesionalnog portfolia, uključujući izradu životopisa, pripremu za intervju i savjete za budući razvoj karijere, kao i unapređenje njihovih mekih vještina (soft skills).


Izloženost stvarnim iskustvima

Ovisno o njihovom obrazovanju, ciljevima i vještinama, mentiji će biti vođeni od strane svojih mentora kroz izazove stvarnog svijeta koji će im pomoći da steknu korisno iskustvo i pripreme ih za budućnost. Na ovaj način, bit će izloženi stvarnom radnom okruženju, dajući im priliku da rade na projektima cyber sigurnosti, analizirajući studije slučaja iz područja ili ih uvodeći u područje cyber sigurnosti općenito, prilagođeno njihovim potrebama i očekivanjima iz željenog područja studija.


Povratne informacije i praćenje napretka

Redovite provjere organizirat će se između mentora i mentija kako bi se procijenio napredak, riješile eventualne izazove i po potrebi prilagodili ciljevi. Provjere se mogu organizirati online ili uživo, ovisno o međusobnom dogovoru između mentija i njihovog mentora.


Dugoročna predanost

Čak i nakon što formalno razdoblje mentorstva završi, program potiče trajne odnose, s mentorima koji pružaju kontinuirane smjernice i podršku svojim mentijima. Dodatno, mentiji koji uspješno završe program postat će dio inicijative WomanInCyberSecurity u Bosni i Hercegovini, omogućavajući im da ostanu u dodiru s područjem kibernetičke sigurnosti i dalje razvijaju svoje karijere u tom smjeru u budućnosti nakon završetka svog programa mentorstva.


Očekivani rezultati


Poboljšanje vještina

Mentiji će steći cjelovito razumijevanje različitih cyber sigurnosnih koncepata, alata i metodologija.


Napredak u karijeri

Pod mentorstvom, mentiji će biti bolje opremljeni za navigaciju kroz karijerne izazove, traženje unapređenja ili prijelaz u nove uloge unutar cyber sigurnosti.


Umrežavanje

Mentiji će proširiti svoja profesionalne poznanstva, te će na taj način steći više prilika i referenci unutar industrije.


Osnaživanje

Stvaranjem bogatog ekosustava za učenje i profesionalni razvoj, program mentorstva za žene u cyber prostoru ne samo da će osposobiti žene tehničkim vještinama koje su im potrebne, već će ih i osnažiti da preuzmu liderske uloge i daju značajan doprinos svijetu cyber sigurnosti.


Interesna oblast

Tokom četveromjesečnog programa mentorstva, mentiji će se usredotočiti na posebnu interesnu oblast unutar cyber sigurnosti, ovisno o vlastitim interesima i aspiracijama. Stoga će biti povezani s mentorom koji će poticati te aspiracije i pomoći im u ostvarivanju njihovih ciljeva.


Fokus je na sljedećim interesnim oblastima

 • Sigurnost mreže/Network Security: Fokusiranje na zaštitu mrežne infrastrukture i protokola podataka.

 • Cyber obavještajne prijetnje/Cyber threat intelligence: Kako identificirati i analizirati cyber prijetnje.

 • Digitalna forenzika/Digital forensics: Specijalizacija za istraživanje cyber zločina i povrede podataka.

 • Odgovor na incidente/Incident response: Upravljanje i ublažavanje cyber incidenata.

 • Sigurnost aplikacija/Application security: Fokusiranje na osiguravanje softverskih aplikacija od prijetnji.

 • Informacijsko upravljanje/Information governance: Naglasak na zakonima i politikama zaštite podataka.

 • Sigurnost u oblaku/Cloud security: Specijalizacija za zaštitu podataka i aplikacija u oblaku.

 • Cyber politika i strategija/Cybersecurity policy and strategy: Poučavanje razvoja i implementacije politika cyber sigurnosti.

 • Etičko hakiranje/Ethical Hacking: Obuka studenata u testiranju penetracije i metodologijama etičkog hakiranja.

 • Svijest i edukacija o cyber sigurnosti/Cybersecurity awareness and training: Fokusiranje na educiranje drugih o najboljim praksama cyber sigurnosti.

 • Lov na prijetnje pomoću AI alata/AI-powered threat hunting: Otkrivanje prijetnji korištenjem alata za umjetnu inteligenciju.


Prijava za program mentorstva

Kandidatkinje moraju zadovoljiti relevantne kriterije za razmatranje uloge mentija. Moraju pružiti istinite informacije i biti spremne pružiti relevantne dokumente kao dokaz ako budu odabrane.

Program zahtijeva da sve kandidatkinje ispune sljedeće uvjete:

 • Žene u dobi između 16 i 26 godina (u trenutku prijave);

 • Posjeduje državljanstvo i prebivalište Bosne i Hercegovine (sva područja Bosne i Hercegovine su prihvatljiva);

 • Poznavanje engleskog jezika u konverzaciji;

 • Nisu bile dio programa mentorstva u prošlosti.


Za podnošenje prijave, potrebno je ispuniti obrazac za prijavu. Obrazac za prijavu možete pronaći na sljedećem linku.


Obrazac za prijavu sastoji se od tri dijela

Osnovne informacije

U ovom dijelu prijave, aplikant mora pružiti svoje kontakt informacije i informacije o svom obrazovnom pozadini.


Prethodno iskustvo

U ovom dijelu prijave, aplikantu se traži istaknuti bilo kakve prethodne kontakte s sličnim programima i inicijativama, navesti bilo kakvo relevantno iskustvo iz područja kibernetičke sigurnosti koje možda imaju i podijeliti informacije o svojim vještinama. Ovo će pomoći u procjeni jesu li ili nisu pravi kandidat za program mentorstva.


Interes za prijavu

U ovom dijelu prijave, aplikant mora objasniti svoje razloge za prijavu na program, zašto bi trebao biti odabran kao mentee i što očekuje od mentorstva.


Rok za prijavu je 03/03/2024.


*Napomena: Prijavljene imaju obavezu prisustva na našem prvom događaju “Mentorship kick off event”, koji će biti 8. i 9. marta u Forest Resortu Tarčin. Svi troškovi prevoza, osvježenja i smještaja su pokriveni.


Ukoliko su potrebne dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte na broj telefona +38733448280 ili naš službeni e-mail contact@csec.ba. Radujemo se vašem odazivu na ovu uzbudljivu priliku za razvoj i dijeljenje znanja u području cyber sigurnosti.


217 views0 comments

תגובות


bottom of page