top of page

Partnerstvo između CSEC-a i Fondacije Shadowserver

Updated: Dec 12, 2023

CSEC je aktivni član The Shadowserver Foundation


Fondacija Shadowserver jedan je od vodećih svjetskih izvora za izvještavanje o internetskoj sigurnosti i istraživanje zlonamjernih aktivnosti. U okviru rasprostranjene mreže senzora sastavljene honeypot-ova i honey klijenata priklupljaju se podaci o prijetnjama. Također, svakodnevno se skenira kompletan IPv4 internet 148 puta dnevno, a 1.07 milijardi IPv6 adresa se skenira 77 puta dnevno. Dnevne izvještaje koristi više od 7000 vlasnika računarskih mreža i 201 nacionalnih CSIRT-ova koji pokrivaju 175 zemalja.

Fondacija Shadowserver podržava kulturu dijeljenja, dok opremaju organizacije za poboljšanje njihove sigurnosti. Neke od njihovih aktivnosti također su podrška kaznenim istragama, pomoć u zaštiti žrtava i nuđenje besplatnih izvještaja o ispravkama. Oni prikupljaju podatke o prijetnjama, šalju besplatne dnevne izvještaje o saniranju i njeguju odnose s policijom, vladama i pružateljima mrežnih usluga.Neke od njihovih statistika su sljedeće:

  • 3,7 milijardi IPv4 adresa skeniranih 148 puta dnevno (1,07 milijardi IPv6 adresa, skeniranih 77 puta dnevno)

  • Odgovara 381 miliona odgovora od hostova

  • Pohranjeno je 12 petabajta zlonamjernog softvera i podataka o prijetnjama, koji rastu 1+ PB godišnje

  • 4-5 miliona IP adresa dnevno, u 400 različitih varijanti malwarea

Kao dio Shadow Alliance-a, CSEC je instalirao Shadow senzore vrhunskih performansi, koji prikupljaju podatke mjerenja sigurnosti za Bosnu i Hercegovinu. Ovo je važan korak za ukupnu cyber sigurnost u našoj zemlji, jer ove informacije mogu pomoći u otkrivanju i ublažavanju svih ranjivosti. Na taj način možemo razotkriti štetne aktivnosti i ranjivosti koje je moguće iskoristiti, čime doprinosimo višoj razini internetske sigurnosti.


20 views0 comments

Comments


bottom of page