top of page

Osiguraj priču se da bi se zaštitio_la!

U Tarčinu je 5. marta 2024. održana radionica o cyber sigurnosti pod nazivom „Secure the story! / Osiguraj priču!“. Okupila je novinare_ke, urednike_ce i druge profesionalce_ke iz medijskog sektora, kako bi se upoznali s osnovama cyber higijene i najboljim praksama za osiguranje digitalnih uređaja i mreža. Njih gotovo trideset imali su priliku proširiti svoje znanje o prepoznavanju lažnih informacija i primjeni tehnika provjere činjenica i izvora. Također, učesnici_e razmotrili su strategije sigurne komunikacije uz upotrebu sigurnih alata i platformi te metode enkripcije za zaštitu osjetljivih komunikacija. Novinari_ke imali su priliku aktivno učestvovati kroz interaktivne vježbe, studije slučaja te praktičnu primjenu sigurnih alata za komunikaciju.

„Mi živimo u digitalnom svijetu gdje su lični podaci veoma bitni. Važno je razumjeti da su oni meta mnogobrojnih cyber kriminalaca. Stalno čujemo o upadima u podatke i cyber prijetnjama koje utiču na milione korisnika. Većina kompanija i institucija se bori da zaštiti svoje podatke od hakera i cyber kriminalaca, ali i vi trebate isto tako da budete dio te borbe”, kazao je novinarima_kama jedan od predavača, Enes Halilović, voditelj mrežnih tehnologija u Centru za izvrnost u cyber sigurnosti (Cyber Security Excellence Centre – CSEC).

Enes Hodžić, iz Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH/Detektor) govorio je o prepoznavanju lažnih informacija, kao i tehnikama provjere činjenica.

„Fact cheking jedna je od najvažnijih stvari koja se koristi u borbi protiv dezinformacija i općenito u zaštiti novinara od netačnih informacija koje bi mogle procuriti u medijski prostor. Posebno je to važno u današnje vrijeme kada brojne krize bukte diljem svijeta i kada brojne propagandne mašinerije pokušavaju na različite načine da kroz dezinformacije proguraju svoje planove i aktivnosti, te je jako važno da naše čitatelje, slušatelje i gledaoce zaštitimo od neželjenih efekata dezinformacija“, kazao je Hodžić.

Stručnjak za cyber sigurnost i direktor CSEC-a, Predrag Puharić upoznao je učesnike_ice sa alatima za sigurnu komunikaciju, predstavivši njihove prednosti i nedostatke.

„Predstavili smo i načine sigurne pohrane istraživačkih podataka, načine anonimiziranja našeg prisustva na internetu zbog moguće zlonamjerne upotrebe naših privatnih podataka na internetu. To je jako bitno u razvoju demokratskih društava na novinari mogu sigurno i samouvjereno raditi svoj posao“, dodao je Puharić.

Cilj radionice bio je pružiti dublje razumijevanje ključnih pitanja cyber sigurnosti i kako ih integrirati u profesionalni rad, s posebnim naglaskom na zaštitu osobnih podataka, identiteta te digitalnih resursa od cyber napada. Organizator je Centar za izvrsnost u cyber sigurnosti (CSEC), uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva te u partnerstvu sa Balkanskom istraživačkom mrežom Bosne i Hercegovine (BIRN BiH/Detektor) i Internewsom. Mediji koji su uzeli učešće u ovom događaju su: BHR1, Radio Konjic, Oslobođenje, Fokus.ba, Mreža istraživačkih nezavisnih medija Umbrella, RTV BPK Goražde, Bljesak, RTV Slon, Žurnal, Mreža mira i Media centar Sarajevo.





7 views0 comments

Commentaires


bottom of page