top of page

Mjesec svijesti o sajber sigurnosti - Događanja u oktobru

Updated: Nov 16, 2023

Centar za izvrsnosti u sajber sigurnosti (CSEC) posvećen je promociji sajber svijesti i digitalne pismenosti u Bosni i Hercegovini – a oktobar je bio službeni Mjesec svijesti o sajber sigurnosti. Za ovogodišnji Mjesec svijesti o sajber sigurnosti, organizirali smo kampanje koje podižu svijest o pitanjima sajber sigurnosti i pružaju ažurne informacije o internet sigurnosti kroz razmjenu najboljih praksi i stručnih savjeta.


Nekoliko događaja, uključujući konferencije, radionice, treninge, webinare, prezentacije i drugo, održano je u Bosni i Hercegovini tokom mjeseca oktobra svake godine kako bi se podigla svijest o digitalnoj sigurnosti i sajber higijeni. CSEC je pokrenuo nekoliko zanimljivih aktivnosti s namjerom da stvori visok nivo razumijevanja važnih tema kao što su privatnost podataka, sajber maltretiranje i prijetnje sajber sigurnosti.


U ovom članku ćemo opisati niz događaja održanih u oktobru i njihov doprinos dizanju svijesti o sajber sigurnosti.


Forum upravljanja internetom - The Internet Governance Forum (IGF)

Forum za upravljanje internetom (IGF) nastavlja svoju misiju osnaživanja prava korisnika interneta, a ove godine pod sveobuhvatnom temom „Internet koji želimo – osnaživanje svih ljudi“. Forum se organizuje kao platforma u kojoj učestvuje više interesnih skupina (multistakeholder model) u razgovorima o pitanjima upravljanja internetom na otvoren i inkluzivan način. Pozdravlja predstavnike civilnog društva, vlade, privatnog sektora, tehničke zajednice, akademske zajednice, kao i medija.


Stručnjak za infrastrukturu Jurica Banić podijelio je svoje znanje na panelu „Nedostatak sistemskog pristupa upravljanju internetom i pitanjima ljudskih prava u Bosni i Hercegovini“, i istakao važnost postojanja ovakvog tijela u BiH. Banić smatra da složenost državnog upravljanja zapravo koči osnivanje takvog tima u našoj zemlji.


"Imamo toliko nivoa vlasti na kojima svako želi da zgrabi svoj komad kolača. Ne znam baš koji kolač, mislim da svi imamo isti interes - zaštitu svih nas, uključujući i državu u cjelini. ," on je rekao.


Dok je izvršni direktor Predrag Puharić predstavio izvještaj o prijetnjama CSEC-a na panelu „Prezentacija izvještaja o prijetnjama cyber sigurnosti za Bosnu i Hercegovinu“. U okviru saradnje sa Mediacentrom, organizacija je objavila naš izvještaj o sajber sigurnosti, koji je izradio Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) u Bosni i Hercegovini, koji pokazuje da su i medijske kuće meta napada.Pogledajte video o ovom jednodnevnom događaju u produkciji BIRN-a BiH.Kolaboracija sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država

Imali smo zadovoljstvo razgovarati o temama sajber sigurnosti kao što su najbolje sigurnosne prakse, online finansijske transakcije, roditeljstvo u digitalnom prostoru, sajber maltretiranje i mnoge druge teme digitalne sigurnosti. Naše razgovore organizuje Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.


Predrag Puharić podijelio je svoja znanja i savjete za svakodnevnu upotrebu digitalnih alata i proizvoda. Sigurnost je uvijek na prvom mjestu!
Pogledajte finalnu verziju 🎥


Kako su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država naveli, građani i stručnjaci se slažu u vezi nekoliko stavki: „Od tehnologije do turizma, digitalizacija povezuje Bosnu i Hercegovinu sa globalnom ekonomijom, otvara nova radna mjesta i olakšava poslovanje i obavljanje poslova u BiH! Sjedinjene Američke Države su posvećene podršci digitalnoj transformaciji BiH i pomaganju građanima da prihvate nove digitalne tehnologije koje će stvoriti nove mogućnosti za rad u BiH i pomoći u pokretanju ekonomskog napretka.”
Ambasada je podijelila najzanimljivije detalje opisane u narednom videu: „Kupovina putem interneta je jednostavna i brza, ali sigurnost je na prvom mjestu. Evo nekoliko zlatnih pravila kako bi osigurali da vaše iskustvo kupovine putem interneta ostane sigurno:

  • Još jednom provjerite legitimnost web stranice

  • Koristite jedinstvene i jake lozinke

  • Odlučite se za pouzdane načine plaćanja”
Panel „Promjenjivi geopolitički pejzaž i njegove implikacije na sajber sigurnost“ na Sarajevo Security Conference (SSC)

Na panelu Sarajevo Security Conference (SSC) u organizaciji isa (Inicijativa za stratešku analizu), gosti su istraživali najnovije teme o sajber sigurnosti. U Hotelu Novotel Bristol, 16. i 17. oktobra, ova konferencija visokog profila pokrila je temu sigurnosti u današnje vrijeme, sa stručnjacima iz cijelog svijeta.

Jedan od panela bio je CSEC panel za sajber sigurnost, pod nazivom „Promjenjivi geopolitički pejzaž i njegove implikacije na sajber sigurnost“. Naši stručni govornici podijelili su znanja i najbolje prakse u cilju informiranja o maksimalnoj sigurnosti i zaštiti.


Glavni govornici i panelisti na SAI Security Conference 2023 bili su inspirativni lideri i stručnjaci u industriji. Govornici panela CSEC-a su Denisa Kurtagić, Adel Abusara, Oliver Hoare i Predrag Puharić.


Organizaciju ovog panela podržala je Ambasada Velike Britanije u BiH.Posjeta IT team-a Skupštine Crne Gore

Zajedno sa Vukom Perišićem i Martinom Popovićem razgovarali smo o zastojima, kao i o napretku u oblasti sajber bezbjednosti u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Vjerujemo da naša suradnja čini sigurnost sajber okruženja daleko jačom.


Zaključeno je da ima puno prostora za rast i razvoj. Sigurni smo da je potrebno stručno kreiranje i upravljanje CERT-om pojedinačne zemlje za korisnike sistema i digitalnog okruženja radi njihove potpune sigurnosti.

Guest speakers at BHT1

Denisa Kurtagić, panelistica Sarajevo Security Conference (SSC) i Predrag Puharić, također panelista SSC-a, podijelili su svoja znanja o najnovijim tehnološkim dostignućima u oblasti sajber sigurnosti.Speakers at the NetWork 11 Conference

Predrag Puharić vodio je radionicu pod nazivom „Upadi i uticaj u sajber sigurnosti“ na NetWork 11 konferenciji.


Predrag Puharić je naveo da se današnji digitalni svijet ubrzano mijenja, a razumijevanje sajber prijetnji postaje ključno. Iako su mnogima poznate teorije o sajber napadima, stvarne posljedice često ostaju nejasne.


Radionica se bavi posljedicama neadekvatnih mjera sajber bezbjednosti, sa posebnim fokusom na industrije kritične nacionalne infrastrukture. Kroz interaktivnu igru „Upadi i udari“ Puharić je ponudio praktično iskustvo u upravljanju sigurnosnim izazovima.
Jurica Banić, naš glavni direktor za infrastrukturu, podijelio je svoja znanja na predavanjima pod nazivom „OpenCanary honeypot network by CSEC: Od nule do heroja


„Važnost praćenja i prikupljanja podataka o sajber napadima u realnom vremenu je neupitna, posebno kada je u pitanju osmišljavanje odbrambenih strategija, donošenje zakona, propisa i definisanje kritične infrastrukture jedne zemlje“, naveo je Banić (CIO).
Gostovanje na AlJazeera

Poslušajte komentar Predraga Puharića na Al Jazeeri Business na teme poput toga koliko su zemlje regije izložene sajber napadima i kako se javne i privatne kompanije mogu braniti od njih?


Kako je navedeno, ovo je izazov koji postaje sve očigledniji razvojem digitalnih tehnologija.

Posjeta zamjenika šefa misije Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini

Danas smo razgovarali sa Lorenzom Donatellijem, zamjenikom šefa misije Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini.


Dijelili smo veliki interes za sajber sigurnost u našoj regiji, ujedinivši snage s Chevening Fellow za sajber sigurnost Damirom Softićem. Govorili smo o svim načinima na koje možemo implementirati najbolje prakse u privatnim i javnim institucijama, te vladi kako bi naše sajber okruženje učinilo još otpornijim na potencijalne napade.


Od velike je važnosti nastaviti dalje s akcionim planom sajber sigurnosti za sve.
DecoyNet prezentacija usluge

DecoyNet je sistem baziran na OpenCanary-u, koji je samo instalacija na Tinker Board-u. Sve ostale dijelove kao što su nadzorna ploča, API i pozadinske usluge razvija naš stručnjak za infrastrukturu Jurica Banić.


Uređaj je za pojedinačne lokalne mreže korisnika, jer je ideja sistema da detektuje dešavanja unutar te lokalne mreže.


DecoyNet je mreža honeypots - honeynet, i prikuplja sve podatke sa uređaja. Ako postoji potreba korisnika, uređaj može prikupljati podatke samo sa jedne mreže koju samo ta osoba ili kompanija posjeduje. Korisnici naših usluga mogu dobiti savjete, dostupna su im rješenja, a mogu se obratiti i našim stručnjacima za mišljenje.

26 views0 comments

Comments


bottom of page