top of page

Međunarodni dan kompjuterske sigurnostiU današnjem međusobno povezanom svijetu, sajber prijetnje su postale goruća briga, a hakeri i zlonamjerni akteri neprestano nastoje da iskoriste ranjivosti. Međunarodni dan kompjuterske sigurnosti služi kao snažan podsjetnik za pojedince i organizacije širom svijeta na važnost poduzimanja proaktivnih mjera za zaštitu naših digitalnih života.


Važno je usvojiti stroge sigurnosne prakse, održavati softver i operativne sisteme ažurnim i implementirati jake lozinke kako bi se smanjio rizik od neovlaštenog pristupa. Nadalje, Međunarodni dan kompjuterske sigurnosti poziva pojedince da budu oprezni dok pretražuju web, otvaraju e-poštu i preuzimaju datoteke. Podstiče najbolje prakse kao što su prepoznavanje pokušaja krađe identiteta, suzdržavanje od klikanja na sumnjive veze i korištenje renomiranih antivirusnih softvera za otkrivanje i uklanjanje potencijalnih prijetnji.


Ovo godišnje obilježavanje također podstiče roditelje i vaspitače da edukuju djecu o odgovornom korištenju interneta. Sa sve većom zastupljenošću platformi društvenih medija i internetske komunikacije, od vitalnog je značaja opremiti mlađe generacije znanjem i vještinama potrebnim za navigaciju u potencijalnim opasnostima povezanim s dijeljenjem osobnih podataka na mreži. Možemo ih osnažiti da donose informirane odluke i ublaže potencijalne rizike.


Vodite siguran digitalni život uz naredne korake

  • Redovno pravite rezervne kopije podataka

  • Obrazujte se o uobičajenim sajber prijetnjama

  • Instalirajte renomirani antivirusni softver

  • Redovno ažurirajte softver za patcheve (sigurnosne zakrpe)

  • Koristite složene lozinke i omogućite dvofaktorsku autentifikaciju

  • Budite oprezni sa sumnjivim emailovima ili linkovima


Međunarodni dan kompjuterske sigurnosti koji se obilježava svake godine 30. novembra, služi kao poziv na akciju vladama i kreatorima politika da daju prioritet inicijativama za sajber sigurnost i razviju sveobuhvatne propise koji se bave okruženjem prijetnji koje se stalno razvija. Promovirajući međunarodnu saradnju i razmjenu informacija, možemo se zajednički boriti protiv sajber kriminala i osigurati sigurniju digitalnu budućnost za sve.


U zaključku, dok obilježavamo Međunarodni dan kompjuterske sigurnosti, hajde da se svi zalažemo da ćemo poduzeti preventivne mjere i ostati pažljivi kako bismo mogli zaštititi sebe i svoju digitalnu imovinu od rastuće prijetnje sajber napada.


Zajedno možemo njegovati sigurnije i sigurnije onlajn okruženje za generacije koje dolaze.

8 views0 comments

Comments


bottom of page