top of page

CVE Track by CSEC: Razumijevanje uobičajenih ranjivosti i izloženosti

Updated: Sep 5, 2023


CSEC ima za glavni cilj poboljšanje položaja sajber sigurnosti i otpornosti svojih članova. To postiže nizom usluga koje imaju za cilj da pomognu članovima da se pripreme za prijetnje sajber bezbjednosti i pomognu im da odgovore na incidente u sajber sigurnosti.


Common Vulnerabilities and Exposures (CVE) Track je razvijen sa potrebom da se sve moguće ranjivosti strukturiraju na jednom mjestu, pružajući informacije o pogođenim tačkama, nivou ozbiljnosti i uticaju na sistem. Naš CVE Track sadrži CVE ID, zajednički sistem bodovanja ranjivosti - CVSS i CVSS3.1,


Korisnici mogu pronaći i informisati se o ranjivosti na sljedeći način:

  • Pretraživanje CVE na osnovu ID-a

  • Pretraživanje CWE po njegovom ID-u

  • Pretraživanje CAPEC na osnovu ID-a

  • Pretraživanje na osnovu navedenih dobavljača i njihovih proizvoda

Kao dodatna prednost, CVE Track dolazi u dvije teme - tamnoj i svijetloj, koje korisnici mogu promijeniti bilo kada; i Table Coloring koji korisnicima omogućava da odaberu da li žele da tabela bude obojena radi lakšeg pretraživanja CVE-ova.


Digitalni landscape nastavlja da se širi, a CVE liste su temeljni element sajber sigurnosti.


Da biste saznali više o uobičajenim ranjivostima i izloženostima (CVE) kao ključnoj tački u sajber sigurnosti, pročitajte sljedeći članak!
Da bi se postigao standardizovan pristup praćenju ranjivosti, uspostavljen je sistem zajedničkih ranjivosti i izloženosti - Common Vulnerabilities and Exposures (CVE).


Koncept CVE sistema nastao je kasnih 1990-ih kada je zajednica kibernetičke sigurnosti prepoznala potrebu za centraliziranom bazom podataka za katalogizaciju i kategorizaciju poznatih ranjivosti, pojednostavljujući praćenje ranjivosti i pružajući zajedničku referencu za komunikaciju između različitih alata i baza podataka za sajber sigurnost.


Uvod

Svaki CVE unos je strukturiran tako da pruža informacije o specifičnoj ranjivosti, što uključuje jedinstveni CVE identifikator (CVE-ID). Prije nego što se unosu dodijeli CVE-ID, CVE Numbering Authorities (CNAs) izvode procese verifikacije koji osiguravaju da je ranjivost validna, djelotvorna i dostojna uključivanja u CVE listu.


ID djeluje kao alfanumerički identifikator za bitne detalje kao što su opis ranjivosti, zahvaćeni proizvodi, nivo ozbiljnosti i potencijalni uticaj na sisteme. Na primjer, CVE-2023-1234 ukazuje na ranjivost otkrivenu 2023. godine i to je 1234. unos te godine.

Na CVE unose se pozivaju brojni skeneri ranjivosti, sistemi za upravljanje sigurnosnim informacijama i događajima (SIEM), sistemi za otkrivanje upada (IDS) i druga rješenja za sajber sigurnost. Ova integracija osigurava dosljednu identifikaciju i rukovanje ranjivostima u različitim tehnološkim stekovima.


Sistem bodovanja

Nacionalna baza podataka o ranjivosti (NVD) je primarno spremište za CVE unose, koju održava Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST), NVD pruža detaljne informacije o ranjivostima, uključujući ocjenu ozbiljnosti, zahvaćene proizvode i reference na patch i ublažavanja ranjivosti. Služi kao autoritativni resurs za profesionalce za sajber sigurnost koji žele razumjeti i riješiti specifične ranjivosti.


Zajednički sistem bodovanja ranjivosti (CVSS) je standardizovana metoda za procjenu ozbiljnosti i potencijalnog uticaja ranjivosti.

CVE unosi u NVD često uključuju CVSS rezultat, u rasponu od 0 do 10, pri čemu 10 predstavlja najkritičnije i najteže ranjivosti. Ovaj sistem bodovanja pomaže organizacijama da daju prioritet za sanaciju ranjivosti na osnovu nivoa rizika.Napredak CVE

Svojom stalnom evolucijom i prilagođavanjem, CVE sistem ostaje na čelu praćenja ranjivosti, osiguravajući da organizacije širom svijeta mogu ojačati svoju odbranu i zaštititi se od novih sajber rizika.


Kako izazovi kibernetičke sigurnosti nastavljaju da se razvijaju, CVE sistem poboljšava preciznost opisa ranjivosti, pruža preciznije reference na patch i popravke i pojednostavljuje proces dodjeljivanja CVE-a. Uz to, integracija umjetne inteligencije obećava automatizaciju identifikacije i kategorizacije ranjivosti, dodatno poboljšavajući efikasnost i tačnost CVE sistema.

Sistem zajedničkih ranjivosti i izloženosti (CVE) se pojavio kao nezamjenjivo sredstvo u borbi protiv sajber prijetnji. Pružajući standardizirano i centralizirano spremište ranjivosti, CVE sistem olakšava saradnju, razmjenu informacija i dosljedno upravljanje ranjivostima u cijeloj zajednici sajber bezbjednosti.


17 views0 comments

Comentarios


bottom of page